Nokia - конкурс за BG разработчици с големи награди.


Използването на Nokia Qt SDK 1.0 подобрява възможностите пред разработчиците и допълнително стимулира креативността.

Нововъведения удължават с три месеца крайния срок на конкурса за разработчици „Call4Mobile Applications”в България.

Водени от желанието да дадат по-широк достъп и по-голяма възможност за желаещите разработчици на мобилни приложения да се изявят и да покажат своите идеи на практика, времетраенето на конкурсът Call4Mobile Applications е удължен за България .

Целта на това е да се стимулира допълнително подаването на приложения в двете страни, както и допълването на още оригинални решения към вече получените като например CyrPhonetic, Caller Screen и Mobile Cipher. От резултатите на наскоро провелото се от Nokia първо по рода си проучване в България за ползване на мобилни приложения, става ясно че потребителите с радост биха ползвали полезни приложения като седмична програма за кината или график на ЖП транспорта.

За да се услени тяхното създаване, съвсем скоро ще има ключови допълнения към Ovi Store, които предстоят да се обявят публично. Едно от тях е възможността да се качват и приложения на кирилица, което по предварителни данни е планирано за идния месец и играе основна роля в решението на Nokia да удължи крайния срок за подаване на приложения за конкурса.

Конкурсът Nokia Call4Mobile Applications е насочен към разработчици в сферата на Maemo, S60, Web Runtime и Toolkit Applications Qt. Той ще избере победител от напълно разработени мобилни приложения в категориите Maemo5 и Symbian, където ще се подават концепции и идеи. Специални награди ще има за победителите в категориите „Най-добър млад разработчик под 25 години” и „Най-добро междуплатформено приложение”.

Българското жури ще избере победителите, които ще спечелят награди на обща стойност 7000 Евро, годишно членство във форум Nokia и Nokia N97 или Nokia N900, 1000 евро за всеки от победителите в категориите 1-3 и специални награди от 500 евро за „Най-добър млад разработчик” и „Най-добро междуплатформено приложение”.

Повече за новите възможности

Наличност на Nokia Qt SDK 1.0
Nokia Qt SDK 1.0 е наличен на (http://www.forum.nokia.com/Develop/Qt/) и предлага истинска среда за междуплатформени разработки, която дава възможност да се създават приложения както за Symbian, така и за Maemo устройства. Инсталацията е лесна, като изисква само един инсталационен пакет, който сваля всички Qt и Symbian/Maemo компоненти, от които ще имат нужда разработчиците като използват същия Qt Creator 2.0 като стандартния Qt SDK за ползване под Windows, Linux и Mac (beta). Nokia Qt SDK 1.0 включва библиотеките Qt 4.6 плюс допълнителни API за мобилна разработка. Благодарение на новия бърз симулатор, вграденото отстраняване на дефекти и възможността да се съставят заедно .sis (Symbian) или .deb (Maemo) пакети, разработчиците имат чудесната възможност да създадат нови приложения веднага.

Физически лица вече могат индивидуално да се регистрират като Ovi Publishers
Индивидуални участници (т.е физически лица, които не са част от определена компания или бизнес) сега могат да се регистрират като Ovi publisher (https://publish.ovi.com/register/country_and_account_type) и лесно да разпространяват приложенията си по целия свят през Ovi Store. Индивидуалните участници все още ще трябва да заплатят еднократна такса за регистрация в размер на 50 евро и ще могат да подават приложения които са написани в Qt, Symbian, Java, Flash Lite или Web Runtime (WRT).

Безплатна публична бета версия на Nokia за Symbian приложения
Целта е да се свали бариерата за участие, като се опростят инструментите и... виж цялата статия.

Популярни публикации