Могат ли смартфоните да помогнат на малките деца да учат


Смартфоните имат потенциала да бъдат инструменти за обучение на малки деца, но повечето родители виждат сърфирането в интер-
нет или играенето на видеоигри, като по-образователно и по този начин ограничават достъпа на децата си до мобилните телефони, казва ново проучване.

Само 12% от анкетираните родители оценяват телефонните прило-
жения като добър инструменти за обучение по 10-точковата систе-
ма, 15% казват, че са "без образователен потенциал", според до-
клад от "Джоан Ганц Куни Център", институцията чиито изследвания са довели до създаването на "улица Сезам".

Около три четвърти от родителите са заявили, че не вярват, че деца под 7 годишна възраст трябва редовно да играят със смартфони.

Но докладът показва, че малките деца, които всъщност ползват смартфони, може би повече, отколкото техните родители осъзнават, са доста добри в това.

Учените са открили още, че образователните приложения могат да помогнат на малките деца да учат по-добре. Едно от тестваните приложения, е подобрило знанията им с 27%.

"Родителите трябва да бъдат убедени, че смарт-устройствата са добри образователни инструменти", пишат Синтия Чионг и Карли Шулер в доклада си. "Те също трябва да бъдат убедени, че могат и трябва да използват тези инструменти с децата си."

Учените изследвали повече от 800 родители с деца от предучили-
щна възраст до четвърти клас и повече от 100 деца на възраст от 3 до 7 години, за да видят как си взаимодействат със смартфоните.

Въпреки че повечето родители, са позволявали на децата си да използват смартфон, поне от време на време, почти половината казват, че те рядко или никога не им ги дават.

Почти две трети от децата казват, че е "лесно" или "много лесно" да се използва смартфон.(Едно от най-големите препятствия за тях, е привеждането на самото устройство в действие, показ-
ва проучването.
)

Авторите на доклада споделят, че за да станат смартфоните по-до-
бри инструменти за обучение, образователните групи и разработчи-
ците трябва да отделят повече време за създаването на приложе-
ния и да се уверят, че те са насочени към правилната аудитория.

Тъй като децата използват смартфони през кратки интервали от време, приложенията трябва да се фокусират върху дейности, които могат да бъдат завършени само за няколко минути, казват те.

В момента се сещам за две такива образователни приложения за смартфони Нокиа, които можете да свалите от Nokia Store от раз-
дела Игри >>> Образование (Games >>> Education). Едното е за научаване на английската азбука а с другото, детето Ви ще може да научи числата от 1 до 10.

И при двете приложения, при натискане на бутон и след кратка анимация, се появява буквата/цифрата, детето чува съответното произношение на английски. Детето може да повтори с писане върху дисплея на телефона буквата/цифрата и да нарисува картинка свързана с нея.

Игрите имат безплатни версии, пълните им версии са платени.

KidsAlphabet
Безплатна вземи от Nokia Store
Платена вземи от Nokia Store
ChildNumbers
Безплатна вземи от Nokia Store
Платена вземи от Nokia Store



Не забравяйте да видите и безплатните приложения за Нокиа смартфони, както и други полезни неща за Вашия компютър, в сайта selfgrant.com


Популярни публикации