Коктейли ТОП 10.



Вчера беше студентският празник, осми декември и доста алкохол се изпи в цялата страна... това ми даде повод, да се сетя за един флаш сайт, който създадох преди доста време и бях посветил на 10-те най-известни коктейла в света. Вижте сайта за коктейли, разберете повече за тях от кратката статия по-долу.

Коктейлът(буквално преведено означава опашка на петел) е смес от различни продукти, обикновено напитки за консумация. Понякога под коктейл се разбират и смеси, предназначени за други цели, например коктейл Молотов.

Коктейлите се делят най-общо на алкохолни и безалкохолни, и на топли и студени.

* Алкохолните коктейли биват високоалкохолни и нискоалкохолни. Създават се на основата на известни марки вина, вермути, ромове, уиски, ликьори и дори бира.
* Безалкохолните биват млечни, плодови и зеленчукови.
* Топли коктейли са например пунш, грог, ирландско кафе.
* Студените съдържат лед или сладолед; например фрапе.

Други типични съставки за коктейли са цели плодове, мед, сосове или кремове, подправки. Някои видове коктейли като флип съдържат сурово яйце. В зависимост от съставките, коктейлите имат различни предназначения: да тонизират или да отпускат, да възбуждат апетита (аперитиви) или да служат за приятен финал на храненето.

В повечето случаи, съотношенията на продуктите в рецептата за коктейл трябва стриктно да се спазват. Ако не са дадени изрични указания, обаче, редът на смесването им е без значение.[1] За приготвянето им се използват смесителни (барови) чаши, шейкъри и специални лъжици. На коктейлите обикновено се дават екзотични имена и се придава привлекателен вид с украшения като чадърчета, резенчета лимон, портокал или други плодове. Някои коктейли се поднасят фламбирани, т.е. съдържащото се най-отгоре им малко количество високопроцентово алкохол се запалва преди консумация.

Сред най-известните коктейли са Блъди Мери, Дайкири, Ег-ног, Космополитън, Куба Либре, Маргарита, Мартини, Мохито, Пиня колада, Ръсти нейл. източникСподеляне

Популярни публикации