Либерия - държава без тоалетни но с много GSM-и !?

Вчера разглеждах личната страница на Артемий Лебедев (един от най-известните руски уеб дизайнери) и попаднах на снимки, които той наскоро е направил в държавата Либерия.

Либерия е основана през 1822 г. като колония на освободени роби от САЩ и поради това носи името Либерия (от англ. Liberty — „свобода“). Знамето на Либерия е много подобно на това на САЩ, разликата е само в броя на звездите. Първото нещо, с което се захващат същите тези бивши роби след основаването на държавата е... търговия с роби. Може би заради навиците, които са възприели от бившите си господари.

Причината за написването на тази статия обаче, не е нито географска нито историческа. Учуди ме силата на мобилния пазар и глобалното разпространение на мобилните телефони. Дори и в страна с изключително бедно население, каквато е Либерия, по-голямата част от хората притежават мобилни телефони, въпреки че много от тях не разполагат дори с тоалетни а ползват за тази цел... плажовете:

оригинална снимка

Тук почти няма изградена електро-преносна мрежа и веднага изникват въпросите... защо са им мобилни телефони... как ги зареждат? Повечето от магазините и заведенията разполагат със собствени генератори,

оригинална снимка

което пък е отворило една уникална пазарна ниша в сферата на услугите... зареждане на мобилен телефон:

оригинална снимка

Либерия е богата на природни ресурси (желязо, злато и диаманти) и разполага с плодородни почви и благоприятен климат, странен е обаче фактът, че ООН е наложило забрана върху добива на диаманти, който би могъл да даде силен тласък на либерийската икономика. Въпреки големия си потенциал, тази страна остава една от най-бедните в света. Повече за Либерия в Уикипедия.

Ако си любопитен да научиш коя е най-използваната мобилна операционна система в Либерия, виж долната графика:

Source: StatCounter Global Stats - Browser Market Share


Ако искаш да знаеш, къде се намира на картата, виж Либерия в Google maps:

Вижте по-голяма карта

Разкажи за Либерия на приятел Споделяне

Популярни публикации