Трябва ли ми... Mozilla Firefox, Portable Edition !?

За съжаление, все по-често с прискърбие установявам че Firefox 3 показва отделни елементи от някои сайтове по различен начин спрямо Firefox 2 (HTML кодът с който е кодиран сайтът се интерпретира различно от двете версии, което води до различна визуализация на сайта в съответната версия). В повечето случаи, те са съвсем дребни но лошото е че ги има. Това ме върна във времето, когато започвах да се занимавам с кодиране на сайтове... точно беше излязъл Internet Explorer 7. Тогава научавах нещата само от интернет и като абсолютно начинаещ "виден столичен млад кодер" се сблъсках челно с основният проблем при кодиране на сайтове а именно... Internet Explore 6 показваше някои елементи от сайтовете различно спрямо IE7, които от своя страна пък, показваха различно други елементи от сайтове спрямо всички останали браузъри... !!!? Тестването на написаният код стана много неприятна работа, защото трябваше да се гледа през всички браузъри а да имаш едновременно IE6 и IE7 на един компютър беше невъзможно. Начинаещият "виден столичен млад кодер" си мислеше че решението е... втори компютър :-) ДА АМА НЕ, както обичаше да казва Петко Бочаров (известен журналист). Открих програма, която съдържаше в себе си версии на IE от номер 3 до номер 6 , инсталирах по нормалния начин IE7 и проблема се реши, но за кратко...появи се IE8. Проблемите с тестването, които се удвоиха след IE7, сега вече станаха тройни. Вече, като не чак до там начинаещ, знаех със сигурност че има решение и на този проблем. Продължих да ползвам Multiple_IE за IE6, инсталирах IE8 по стандартния начин и... намерих джобна версия за IE7 при братята руснаци (IE 7 Portable Rus). Три ИЕ-та едновременно, просто да полудееш, не ми се мисли за IE9, като излезе скоро. Радостен обаче е фактът че много сайтове като YouTube, които са супер популярни, започват да спират поддръжката за IE6 а дори и за Firefox2, като така стимулрат преминаването към по-новите и по-сигурни версии.

Защо до сега говорих толкова много за InternetExplorer, при положение че заглавието е "трябва ли ми... Mozilla Firefox, Portable Edition", защото за съжаление... history repeats. Този път, вече ни трябва и покет версия на Firefox2, ако искаме да сме коректни спрямо потребителите на сайтовете, които сайтове ние кодираме. В края на тази кратка статия ще завърша с един съвет, тествайте сайтовете си с FF2 и FF3, ако не намерите разлики, браво на вас, ако обаче намерите такива, ще трябва да обърнете сериозно внимание на Mozilla Firefox, Portable Edition и някоя ваша флашка... линковете за сваляне, са в долната част на сайта.

P.S. Дори и да не се занимавате с кодиране, портабъл версия на Firefox също може да Ви бъде полезна. Голямото предимство при нея е, че когато ползвате чужд компютър, можете просто да пъхнете флашката, с инсталирания на нея браузър, в някое от USB-тата му и спокойно да сърфирате в интернет с вашите запаметени пароли и отметки (bookmarks).

Популярни публикации