Единното зарядно е вече факт... рециклирай старото !

През 2008 година, европейската комисия приема предложението на председателя на парламентарната комисия по външна политика към Народното събрание Соломон Паси и на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова да се задейства процедура, в резултат на която фирмите произвеждащи мобилни телефони да предлагат еднакви зарядни устройства.

Това зараядно е вече факт, от 1 януари 2011-а година, влиза в сила нов стандарт за производство на зарядни устройства в ЕС и така 90 на сто от мобилните телефони в Европа ще могат да се ползват с общо зарядно.

Универсалното устройство ще бъде с букса микро-USB и ще може да се използва с новите модели телефони а предимствата са очевидни:


- Живота ни става по-лесен. Няма нужда да се надяваме, че някой в офиса има същата марка телефон за да ни услужи с зарядно, когато се налага.

- Изхвърлянето на отпадъци и въздействието им върху околната среда, създадено от стари зарядни устройства, които вече не работят или не ни трябват, защото сме сменили фирмата производител при закупуването на новия ни телефон, ще бъдат елиминирани.

- Въздействие върху околната среда може да бъде намалено и с възможността за продажба на нови телефони, без зарядни устройства.

Стари, ненужни зарядни устройства, могат да бъдат предадени в някои от центровете за рециклиране на Nokia, където могат да бъдат напълно преработени и използвани за направата на нови компоненти. Вижте повече за тази възможност.

Вижте и повече за самата инициатива. Сподели с приятел, който има старо зарядно устройство Споделяне

Популярни публикации