OVI Maps... интересни и лесни приложения на картите

Дългоочакваното OVI Maps API (от англ. Appli-
cation Programming Interface *
) на Nokia е вече на разположение! Ако някой иска добавяне на карти и местоположения към уеб сайт или просто създаване на услуга с карти, вече може да го направи.

Две уеб базирани Location APIs са на разположение чрез projects.forum.nokia.com за всички членове на форума на Nokia.

Ovi Maps API показва картата под формата на цифрови изображения чрез обикновена HTTP заявка и може да се използва на всяко устройство, от нисък клас мобилни телефони та чак до висок клас смартфони и компютри. Ovi Maps API позволява вграждане на интерактивна карти в уеб сайт с помощта на няколко реда JavaScript.

В долния пример за използване на API-то, ще разберете пътя между две точки, който ще се начертае автоматично. Можете да местите маркерите с мишката. За да триете или поставяте маркери, задръжте бутон [ctrl] от клавиатурата и натиснете ляв бутон на мишката.

Ако искате да видите местопложението на 4-те най-големи мола в София, вижте разделител N20 в сайта, това е просто друг начин за приложение на същото API.




Можете да увеличавате и намалявате размера на картата със слайдера в ляво или със скрула на мишката. От горе в дясно можете да променяте изгледа а от долнатия слайдер да измервате разстояние.

Ако се интересувате повече и имате идеи, които да разработвате, вижте тези два линка:
Devguide
Playground

* Образно казано приложно-програмният интерфейс предоставя един по-абстрактен и опростен план за разработчика на приложения, който би спестил изучаването на няколко различни пласта от Операционната или софтуерната система предлагаща интерфейса. По този начин се достига ефективност и бързина в адаптацията на нови софтуерни технологии.
Повече в Уикипедия.


Сподели за OVI Maps с приятелите си Споделяне

Популярни публикации